Bath & Stonehenge - Reisverslag uit Manchester, Verenigd Koninkrijk van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu Bath & Stonehenge - Reisverslag uit Manchester, Verenigd Koninkrijk van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu

Bath & Stonehenge

Door: Maarten

Blijf op de hoogte en volg Maarten

06 Maart 2007 | Verenigd Koninkrijk, Manchester

De laatste reis met de international society voor mij gaat naar Bath & Stonehenge. Je wordt er bijna lui van om georganiseerd een bus in te stappen en ergens in een hostel te overnachten.

Bath dus, waar we geslapen hebben. Ik kon er ook heen voor mijn exchange. Een paar duizend jaar geleden brandde een romein zijn blote reet aan een warmwaterbron. Omdat ze vergingen van de reuma (want al die regen waren ze niet gewend in Rome) bouwden ze er maar een hele basplaats alla CentreParks omheen. Sauna`s, warm zwembad, stoombaden, alles was er. Ik denk eigenlijk dat CentreParks er niet aan kan tippen.

Maar ja op een gegeven moment was het over met de romeinen en dus ook hun badplaats. Tijdens de industriele revolutie (daar is ie weer) was het gebied belangrijk vanwege de wol van de vele schapen die er rond liepen. Door de verkregen rijkdom in die tijd hebben twee architecten de badplaats nieuw leven ingeblazen.

Als je er rond loopt heb je eigenlijk niet het idee dat je in Engeland bent, eerder in Frankrijk of Italie. Prachtige rond lopende straten met mooie stenen met een warme kleur.

Het nachtleven was er betrekkelijk saai als je het vergelijkt met Manchester. Dus het heeft mijn keuze bevestigd, haha.

De dag er op zijn we naar Stonehenge gegaan. In Bath hadden we het weer mee zitten, maar Stonehenge was verschrikkelijk, we waaiden bijna weg en iedereen was doorweekt.

Maar toch wel een bijzondere plek midden in een uitgestrekt zacht glooiend gebied. Vijf duizend jaar geleden bedachten een paar rijke boeren een stel stenen neer te zetten. Het is als een soort enorme zonnewijzer. Het geeft precies de kortste en de langste dag zon weer.

Maar dat is niet alles. De stenen zijn uit Wales gekomen, via zee, en weer via een andere rivier land inwaarts. Al met al een reis van 400 km. De stenen kwamen uit die streek omdat ze mooi waren, een stukje prestige dus. Met een zweep een en een paar stukken hout zijn de stenen verplaatst en recht op gezet. Net als parketvloeren zitten er uitsparingen en uitstlpingen in de stenen zodat ze een stabiel geheel vormden.

Nu ziet het er uit als een ruine omdat veel van de stenen gebruikt zijn voor andere bouwwerken in de buurt. Ook konden toeristen een hele tijd geleden stukken uit de stenen hakken als souvenier. Dat kan helaas niet meer, maar het scheelt me ook een rug.