Xian en de Terramaarten warriors - Reisverslag uit Peking, China van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu Xian en de Terramaarten warriors - Reisverslag uit Peking, China van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu

Xian en de Terramaarten warriors

Door: Maarten

Blijf op de hoogte en volg Maarten

12 Juli 2008 | China, Peking

Na een helse treinrit van zo'n tien uur op een hard stoeltje met een groep Chineese jongeren (die midden in de nacht hun radio op hun telefoon aan hebben) kom ik eindelijk in Xian aan. Het hostel had ik van te voren geboekt per telefoon en was zo gevonden. Leuk hostel, ziet er leuk uit en het is er erg gezellig. Wat ook gezellig is, is dat ze er tripjes naar Tibet regelen. Zo gezecht zo gedaan. Na vele telefoontjes ben ik er achter gekomen dat een tour zoals ze deze hier aanbieden de enige mogelijkheid is op dit moment. Misschien is dit dan toch de beloning van Budda, voor het beklimmen van al die heilige bergen. Uiteindelijk ben ik al met al de hele dag bezig met het papierwerk, geld wisselen, kaartjes vervoer regelen, maar uiteindelijk is alles rond.

Tijd om de stad en de omgeving te bekijken, want dat schijnt toch wat te zijn. Met een tour gaan we eerst naar een opgegraven oerdorpje. Allemaal best aardig en de Chineesjes waren in die tijd toch echt de kaboutertjes die wij uit onze sprookjes kennen. De menselijke skeletten zijn echt klein. Daarna de tombe van de eerste Chineese keizer Qin Huang, uit de Qin dinastie 250 voor Christus. Een mooi verhaal over hoe mooi de tombe er uit ziet en hoe goed het bewaard is gebleven. Maar wat staan we met z'n allen te lachen als we horen dat uit respect de tombe dicht moet bljven.

Na een korte tour langs een touristenval waar allerlei zooi gefabriceerd wordt gaan we 1verder naar het echte werk; de Terracotta warriors. Enkele kilometers verderop van de graftombe staan de Terracotta warriors. Dit maakt deel uit van het uiteindelijke graf van keizer Qin Huang. De keizer wilde ook in het hiernamaals macht hebben en de ziel moest beschermd worden. Uiteindelijk is het heel museum park groots aangelegd en de stroom van vooral Chineese touristen is enorm. Van de beelden zelf is in enkele hallen weinig te zien. We volgen de tip van onze bijbel (Lonelyplanet) op om het mooiste voor het laatst te bewaren. Goed idee want hal 1 heeft de mooiste beelden. Bizar is dat alle koppen echt individuen lijken, geen een lijkt hetzelfde. Uiteindelijk toch indrukwekkend allemaal, een soort Chineese piramide, bewaakt door een leger van beelden.

Tijdens de tour heb ik kennis gemaakt met een aantal Fransen. In de avond gaan we met z'n allen wat eten in het Moslim kwartier en gaan er we op koopjesjacht, waarbij de Hollander zijn skills in het afpingelen waar moet maken. Na een aantal biertjes en karaoke in een bar, hebben we er een mooie dag van gemaakt.

Dan tijd om Xian zelf beter te bekijken. Het Moslim kwartier moet ik toch met daglicht bekeken hebben. Bizar is dan te zien dat de moskee wel erg veel op een boedistische tempel lijkt, dan is het wel leuk de arabische details eruit te pikken. Dan is er nog de muur, want Xian is vele dinastien de hoofdstad van China geweest. 14 kilometer in omtrek en soms wel 15 meter of meer in dikte is het wel een indrukwekkende muur. Dan moet men nog bedenken dat deze muur en stad vroeger groter waren. De oppervlakte binnen de muren bedroeg op z'n hoogtepunt 86 vierkante kilometer, gigantisch dus.

Wat ook gigantisch is, is dat ik morgen in de trein naar Lasa stap. Dan ben ik even verlost van de drukkende warmte. Mijn andere plan was om zuid China te bekijken, maar daar is het 45 graden plus. Laat ik maar wat bewaren voor een koude natte Hollandse winter, dan is die tropische regio beter te doen. Dus tot snel vanuit Tibet!

• 12 Juli 2008 - 13:58

Floor:

Wow, dus Tibet gaat echt door, wat gaaf! En wat een mooie foto's van het Terracotta leger, echt leuk!

Tot snel!

Liefs Floor

• 12 Juli 2008 - 16:15

Ingrid:

Prachtige foto's. Wat schitterend dat je naar Lhasa kan. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Je mag er voor mij ook een wierookstokje branden, datgeeft een bijzonder gevoel! Geniet er voluit van. Liefs, Ingrid

• 12 Juli 2008 - 17:50

Mariette, Tilburg:

Super voor je, dat Tibet door kan gaan.Prachtige foto's van het terracotta-leger!Geniet van Lhasa, liefs van ons allen, Mariette.

• 12 Juli 2008 - 19:23

Pa En Ma:

Nou, het gaat ervan komen, je bent jong en je wilt wat ! Prachtige foto`s van het terracotta-leger trouwens. Ik ben benieuwd of Tibet ook echt de klapper op de vuurpijl wordt. Het lijkt me fantastisch. Mocht je last krijgen van de hoogte : naar beneden is eigenlijk de enige remedie. Kan dat niet dan plat gaan liggen zodat alle druk die er is op je kan . Cors moest dat indertijd toen we in Nepal waren. Prei is vochtafdrijvend, maar of ze dat dar hebben ?
    Zouden ze internet hebben in Tibet ? Ik ben benieuwd want een mail uit Tibet is wel het summum.
    Laat Boeda je zegenen !
    Liefs

• 13 Juli 2008 - 17:49

Joyce:

Hey Maarten

Wat een super mooie foto's heb je weer!! En wat leuk dat je zo vaak een berichtje op je site kunt plaatsen. Is voor ons ook wat makkelijker om je avonturen bij te houden. I.p.v. dat je in een keer een enorm verhaaltje krijgt.
    Héél veel plezier nog en een hele goede reis!

Groetjes Joyce