Fountains Abbey & Harrogate - Reisverslag uit Manchester, Verenigd Koninkrijk van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu Fountains Abbey & Harrogate - Reisverslag uit Manchester, Verenigd Koninkrijk van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu

Fountains Abbey & Harrogate

Door: Maarten

Blijf op de hoogte en volg Maarten

26 Februari 2007 | Verenigd Koninkrijk, Manchester

Toen ik hier door pa en ma gedropt werd wilden we met z`n drieen ook naar Fountains Abbey. Deze was toen gesloten. Nu wil het toeval dat ik deze trip met de International Society kon gaan maken. Doen dus!

Fountains Abbey ligt aan de rand van de Yorkshire Dales een national park. De ruine van de abdij ligt dan ook in een super mooie omgeving. De abdij zelf is een joekel van een ding met een prachtig aangelegde tuinen. Maar nu vragen de lezers zich hier af waarom de abdij een ruine is. Uitleg volgt.

Na Fountains Abbey zijn we verder gereden naar Harrogate. Een oude plaats met baden. Niet zo heel veel bijzonders eigenlijk, maar we zijn er toch maar doorheen geslenterd en ik heb er de beste soep tot nu toe gegeten.

Maar nu het antwoord op de vraag waarom die abdij een ruine is. Ik tik het hier neer omdat ik het verhaal eerst ook niet helemaal snapte. Een hele dikke duizend jaar geleden werd Engeland Christelijk en hadden ze ook te luisteren naar de macht in Rome. Maar omstreeks 1530 was er een koning Henri the 1st die een flink gezin stichtte, 11 kinderen. Maar voor een koning in die tijd had hij een heel groot probleem. Die 11 kinderen waren meisjes en het land moest volgens hem toch echt een vorst hebben die flink met een zwaard kan zwaaien. Dit probleem leidde tot een volgend probleem toen deze koning een ander mooi princesje tegenkwam dat waarschijnlijk wel mannen kon baren. Henri ging naar Rome om de paus te vragen om te scheiden. Maar de paus vond dat dat niet kon. Toen zij Henri dat hij niets meer met de macht in Rome te maken wilde hebben. Dus alle kloosters werden in 1536 opgeheven. De monniken werden niet vermoord als ze gewoon weg gingen. Met de kloosters zelf werd verder niets meer gedaan en vandaar dat er hier en daar een muurtje is ingestort.