Walking along Hadrianus Wall - Reisverslag uit Manchester, Verenigd Koninkrijk van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu Walking along Hadrianus Wall - Reisverslag uit Manchester, Verenigd Koninkrijk van Maarten Godschalx - WaarBenJij.nu

Walking along Hadrianus Wall

Door: Maarten

Blijf op de hoogte en volg Maarten

30 Maart 2007 | Verenigd Koninkrijk, Manchester

Jaja, in 4 dagen dwars door Engeland, ca. 100 km te voet.

Voordat ik begin met het verhaal over de tocht zelf, wil ik eerst wat kwijt over de muur die dwars door Engeland gaat. Toen een paar duizend jaar geleden ook hier de romeinen zaten, scheten ze alle kleuren van de regenboog toen ze een stel boze schotten op zich af zagen komen. De gezichten waren blauw met wit geschilderd en ze wisten niet wat ze zagen. Maar ze wisten wel wat ze moesten doen; een muur bouwen om die schotten tegen te houden. Maar wat knap is, hoe wisten die romeinen duizenden jaren geleden dat de lijn waarop deze muur gebouwd is, de kortste is van oost naar west.

Het was mazzel met het weer toen ik onderweg was naar Carlisle (Noord West Engeland), in het bekende Lakedistrict. Dit ligt aan de grens met Schotland. Vandaar nam ik een stoptreintje naar de pereferie van carlisle om daar de wandeling te starten. In een bos heb ik in het pikke donker mijn tentje opgezet. Met nog acht liter water in mijn rugzak was de tweede dag wandelen eigenlijk veel te zwaar (zo leren we weer bij). Maar in de middag scheen de zon en dat doet je toch goed. Op deze tweede dag begon ook het zwaarste deel van de tocht. Hier waren wel de mooiste restanten van de muur en forten te zien. De muur liep mee met de steile en ruige kliffen die een natuurlijke defensie vormden. Dit maakt het lopen dus ook een stuk zwaarder. Maar alweer maakte het zonnetje alles goed en de foto`s laten dan ook mooi zien hoe de muur over de ruige kliffen loopt. Op dag drie liep ik dit ruige gedeelte uit en was er ook steeds minder van de muur te zien. Op dag vier was ik blij dat de watervoorraad slonk en daarmee ook het gewicht. Op dag vier heb ik gecampeerd in een van de voorsteden van Newcastle. De muur loopt eigenlijk door tot in de stad, maar het leek mij niet fijn lopen in een grote stad met je grote rugzak en al het verkeer, dus heb ik de trein terug genomen met blaren op mijn voeten zo groot als balonnen.

Dus snel bij komen en dan ga ik het nog noordelijker opzoeken; naar Schotland!